Egy magyar vizsgálat szerint kisebb a sejtes védettség is azoknál, akiknél alig található antitest

Megosztás

Egy újabb magyar vizsgálat foglalkozott a koronavírus elleni védőoltás, illetve az utána kialakuló tényleges védettség mértékével. Ezúttal egy szegedi magánlaboratórium közölte az eredményeit, amikhez 50 fő megvizsgálásával jutottak – írja a Telex a Népszava cikke nyomán.

„Az eddigi tapasztalatok alapján azt lehet valószínűsíteni, hogy akinek az oltás hatására nem alakult ki antitestest védelme, annál nagy százalékban a sejtes immunitás sem fejlődik ki” – mondta ezt a Népszavának az Avidin labor ügyvezetője, Puskás László biológus, aki hozzátette, hogy erős végső közvetkeztetés levonásához még nem volt elég mennyiségű vizsgálatuk.

Az antitestek száma és a védettség kérdése az elmúlt időben folyamatosan téma, miután világszerte egyre több beoltottnál tapasztalják, hogy az oltás után a laborvizsgálat csak nagyon alacsony antitestszintet mutat ki, ezért felmerült, hogy egyes esetekben szükség lehet egy harmadik oltásra. Ezt Magyarországon állítólag több esetben be is adta a háziorvos.

A Népszava által ismertetett szegedi kutatás jelentősége az antitestszám és a T-sejtes immunválasz közötti összefüggés erősítése. Erről beszélt nemrég Falus András Széchenyi-díjas immunológus, a Semmelweis Egyetem professor emeritusa is, aki szerint nem lehet olyan mechanikusan szétválasztani az antitestes és sejtes immunitást, mint ahogy gyakran beszélünk róla. „Mondják, hogy nemcsak az antitesteket, hanem a memóriasejteket is figyelembe kell venni az immunreakciónál. Csakhogy a sejtes immunválasz ugyan jelen lehet, de a szervezet immunitásának szintjén nem lehet mechanikusan elválasztani az antitestes immunválasztól: ha nincsenek antitest titerek, akkor valószínűleg a sejtes immunválasz sem megfelelő.”

Népszava via Telex

Kapcsolódó cikkek